perjantaina, syyskuuta 30, 2011

Palstalla

 Harvinaisen lämmin syyskuun viimeinen päivä, yli 20 astetta. Ei ollut  lämpömittaria palstalla  mukana, mutta  parvekkeella varjossa oli tänään 24 astetta.Varsinainen intiaanikesä,  tosin  vain yhden päivän mittainen, sääennusteen mukaan.  Kävin kääntämässä maata palstalla,  hiki valui pitkin niskaa ja  selkää. Päänahkakin hikoili. 


Olen huonosti  hoitanut  palstaani kesän aikana, rikkkaruohojakaan  en ole  ehtinyt   kitkeä.  Niinpä  palstalle on  päässyt kasvamaan iso puska ( kuvassa yllä). Tavallisesti syksyn kukat ovat punaisia, keltaisia ja oransseja, mutta tämän puskan  kukat ovat sinisiä kuin kevään kukat.  Kunpa  tietäisi mikä on   kasvin nimi. Tunteeko kukaan sitä? Sillä on isot lehdet.
 Palstani vieressä on Puotilan kartano, joka  on myynnissä.  Jos olisi rahaa, ostaisin sen. Ei olisi pitkä matka  palstaa hoitamaan.,  hiekkatien yli kuvan oikeaan nurkkaan, siellä on minun   maani. 


Tänä  vuonna eivät perunat kelvanneet vesimyyrille.   Olivat päässeet punajuurten makuun, kaikki menivät  niiden  suihin. Ei  se minua pahemmin harmittanut.  Hyvä  kun  viljelyn tulokset  kelpaavat  muille.  Minulle   viljely  on  prosessi, samoin kuin  kuin kirjoittaminen. Tekeminen  on  tärkeämpää kuin valmis tuote.   Ihan miellelläni luovutan tuotteet myyrille,  linnuille  ja tuntemattomille   karviaismarjavarkaille.    Viljelyprosessia on  haitannut kesän  aikana  kirjoittamisprosessi  eli Unennäkijän muistelmien  ensimmäinen osa.  Se lähti viime  viikolla kustantajalle.  Pää  on jo ruvennut kirjoittamaan toista osaa, mutta ei vielä sormet.Oikeat syksyn värit palstalla. Kehäkukat joita  ei tarvitse  viljellä.   Ne  hoitavat itse itsensä   ja   kukkivat  pitkälle  syksyyn, vielä silloinkin kun auringonkukat lannistuvat.

5 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Muistan kyselleeni sinulta että kenen se kartano oli.

Eikö teitä olisi kirjailija-/taiteilijaporukkaa joka voisi ostaa sen? Lehdessä väitettiin että se on huonossa kunnossa, mutta en tiedä mitkä olivat kriteerit. Mädät hirret?

JOS se on huonossa kunnossa, niin sehän lähtisi sitten halvalla!

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Puotilan kartano olisi kyllä aika hulppea lukaali.

Anita Konkka kirjoitti...

Sen korjaaminen maksaa enemmän kuin uuden rakentaminen. Taiteilijatalon porukka yritti joku vuosi sitten saada työtaloiksi sen Vuosaaren villan, joka paloi viime keväänä. Kaupunki oli myynnyt sen yksityiselle. Ja nyt se myy Puotilan kartanon yksityiselle, koska korjauskustannukset ovat niin isot ( kuten olivat ne villankin korjauskustannukset) Toivottavasti kartanolle ei käy yhtä hullusti kuin villalle.

Anonyymi kirjoitti...

Kasvi on perunkoiso. Ei rikkaruoho ollenkaan vaan varsinkin kasvihuoneessa estää epätoivottuja ötököitä. Minusta kukka ja siemenkota ovat kauniita. Kannattaa kerätä siemeniä.

Se on yksivuotinen ja varmaan joltain toiselta viljelijältä kulkeutunut. Helppo kasvatettava, mutta kannattaa yleensä esikasvattaa huhtikuussa. Nyt on kyllä ollut pitkä ja lämmin syksy.

- Freya

Anita Konkka kirjoitti...

Kiitos Freya, kun selvitit mikä on se arvoituksellinen kasvi.