lauantaina, toukokuuta 28, 2011

Villa Furumo palaa


  
Kun pyöräilin   puolen päivän jälkeen kirjastoon,   savusukeltajat olivat menossa  taloon.  Pihan reunalla  kyyhötti  huopiin kääriytyneinä muutama    nuori  Villa Furumon kommuunin asukas. Kun  palasin  kirjastosta,  muuan  paloa katsellut   mies kertoi, että  talosta  on  löydetty  kuollut mies eikä vielä  tiedetä onko  kuolleita enemmän.

 Kuvasin  Villa Furumoa pari vuotta  sitten  ja kirjoitin siitä   tähän blogiin  otsikolla  Kaikki ovat lähteneet.  Silloin  talo oli autio.   Se oli harvoja   Vuosaaren jäljelle jääneitä   vanhoja puuhuviloita, rakennettu  vuonna 1905 ja kuulunut Donnerin suvulle.    Kun kävin  kuvaamassa huvilaa pari vuotta sitten,  ajattelin  että surullista kun   vanhojen   huviloiden annetaan rapistua.  Vielä surullisempaa että niiden annetaan palaa.

Lisäys illalla.  Villa Furumo ei pala enää.  


Päivällä  palomestari sanoi, että annetaan talon  palaa loppuun asti.  Illalla   palo oli loppunut ja  seinät   pystyssä.  Jälkisammutusporukka oli paikalla ja talon katolta  kuului moottorisahan pärinä.  Mahtaako omistajalla  olla enää motiivia  entisöidä huvilaa ja riittävätkö vakuutusrahat?  Toivottavasti  talon nuoret asukkaat saavat kriisiapua.  Heille on  rankka kokemus  menettää  asuintoveri ja koti. 

Ikävien  tapahtumien viikko Aurinkolahdessa.  Minut  yritettiin ryöstää  tiistai-iltana kotitalon rapussa.   Teinikäinen  tavallisen näköinen suomalaispoika kampitti minut  maahan hissin edessä ja   vaati: "Laukku tänne!"  Sanoin, että enkä anna. Poika sanoi: "Mä potkasen." Sanoin: Älä viitsi potkaista."   Se oli ratkaiseva hetki. Poika epäröi sekunnin murto-osan ja potkaisi, mutta ei  ei niin lujaa, että taju olisi lentänyt kankaalle. Rupesin kirkumaan täydellä volyymilla. Poika  säikähti ääntä ja pötki pakoon.  Jos  kimppuun olisi hyökännyt kaksi tai kolme, en olisi selvinnyt  tilanteesta  säikähdyksellä ja kuhmulla päässä, vaan olisin menettänyt laukkuni.  
3 kommenttia:

Pehmyt piirto kirjoitti...

Kaunis huvila. Ennen panostettiin rakennuksen ulkonäköön erilailla kuin tänään. Niin ne mieltymyksen muuttuu ja aika on muuttunut rahaksi.

Ikävää kun kotiovella joutuu tuollaisen käsittelyn uhriksi.

Ripsa kirjoitti...

Anita, mikähän sitä Donnerin sukukuntaa vaivaa, kun ei ole kunnostanut ja asunut huvilaa? Ehkä se on vielä jakamatta?

Tuollaisia keitaita pitäisi olla siellä täällä kaikkialla Suomessa. Kannatan kommuunikäyttöä, mutta tulen kanssa pitää sitä ennen olla sinut ja on mahdollista että nykynuoriso ei uunitulia kunnolla hallitse.

Se ryöstöyritys oli törkeä ja toivon totisesti että se juippi saadaan kiinni.

Anonyymi kirjoitti...

Uskomaton ja käsittämätön tilanne, että omalle kohdalle sattuu tuollaista. Aika rohkeaa, että reagoit kovalla äänellä. Se varmaan pelasti pahemmalta. Tälläistä aikaako elämme. Tulee mieleen keskiaika, jolloin rosvojoukot riehuivat ympäriinsä.

Iisi